Nutrison 1000 ml (worek)
Charakterystyka
- Jest pełnowartościowym preparatem żywieniowym do podaży przez zgłębnik (1 kcal/ml)
- Nie zawiera błonnika
- Wzbogacony w kwasy DHA/EPA spełnia zalecenia ISSFAL 2007
- Zawiera triglicerydy średniołańcuchowe (MCT)
- Charakteryzuje się mieszanką białek spełniającą wytyczne WHO 2007
- Karotenoidy o klinicznie udowodnionym działaniu antyoksydacyjnym*
- Bezglutenowa
- Klinicznie wolna od laktozy
Wskazania
Do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia związanego z chorobą u pacjentów wymagających żywienia dojelitowego przez dostęp sztuczny. Nutrison jako jedyne źródło żywienia jest wskazany dla pacjentów o zwykłym poziomie zapotrzebowania energetycznego oraz białkowego. Są to m.in.:
- Pacjenci niedożywieni lub zagrożeni niedożywieniem
- Pacjenci z dysfagią
- Pacjenci z anoreksją
- Pacjenci z demencją/otępieniem
- Niedożywieni pacjenci poddawani zabiegom chirurgicznym w okresie okołooperacyjnym
- Pacjenci z chorobami przewlekłymi
- Niedrożność w obrębie górnego odcinka układu pokarmowego i zachowaną czynnością przewodu pokarmowego w dalszym odcinku
- Pacjenci po zabiegach chirurgicznych głowy oraz szyi
Przeciwwskazania
- Nie stosować u niemowląt oraz u pacjentów z galaktozemią
- Nie stosować u pacjentów z alergią na białko mleka krowiego
Sposób użycia
Produkt gotowy do użycia. Podawać przez zgłębnik lub stomię w połączeniu z zestawem do żywienia dojelitowego Flocare® w wersji grawitacyjnej lub w wersji do pompy Flocare® 800 lub Flocare® Infinity™.
Dawkowanie
- Dorośli: 1500-2000 ml dziennie lub zgodnie z zaleceniami lekarza
Dodatkowe informacje
- Tylko do stosowania drogą przewodu pokarmowego.
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- Produkt odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
- Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 1-6 lat.
SKŁAD:
Wartość odżywcza |
Wartości odżywcze | 100 ml | Jednostka | | |
Energia |
kJ/kcal |
420/100 |
|
|
Białko |
g |
4,0 |
|
|
Węglowodany |
g |
12,3 |
|
|
w tym cukry |
g |
0,7 |
|
|
laktoza |
g |
<0,025 |
|
|
Tłuszcz |
g |
3,9 |
|
|
DHA + EPA |
mg |
14,0+19,5=33,5 |
|
|
kwasy nasycone |
1,0 g |
|
|
|
MCT |
g |
0,6 |
|
|
jednonienasycone |
g |
2,2 |
|
|
wielonienasycone |
0,7 g |
|
|
|
w proporcji |
ω6 / ω3 |
2,87 |
|
|
Błonnik |
g |
<0,1 |
|
|
rozpuszczalny |
g |
- |
|
|
nierozpuszczalny |
g |
- |
|
|
Witaminy |
Wit. A |
µg ER |
82 |
|
|
Wit. D |
µg |
1 |
|
|
Wit. E |
mg α-ET |
1,3 |
|
|
Wit. K |
µg |
5,3 |
|
|
Tiamina |
mg |
0,15 |
|
|
Ryboflawina |
mg |
0,16 |
|
|
Niacyna |
mg EN |
1,8 |
|
|
Kwas pantotenowy |
mg |
0,53 |
|
|
Wit. B6 |
mg |
0,17 |
|
|
Kwas foliowy |
µg |
27 |
|
|
Wit. B12 |
µg |
0,21 |
|
|
Biotyna |
µg |
4 |
|
|
Wit. C |
mg |
10 |
|
|
Składniki mineralne |
Sód |
mg |
100 |
|
|
Potas |
mg |
150 |
|
|
Chlorki |
mg |
125 |
|
|
Wapń |
mg |
80 |
|
|
Fosfor |
mg |
72 |
|
|
Magnez |
mg |
23 |
|
|
Pierwiastki śladowe |
Żelazo |
mg |
1,6 |
|
|
Cynk |
mg |
1,2 |
|
|
Miedź |
µg |
180 |
|
|
Mangan |
mg |
0,33 |
|
|
Fluorki |
mg |
0,10 |
|
|
Molibden |
µg |
10 |
|
|
Selen |
µg |
5,7 |
|
|
Chrom |
µg |
6,7 |
|
|
Jod |
µg |
13 |
|
|
Inne |
Karotenoidy |
mg |
0,2 |
|
|
Cholina |
mg |
37 |
|
|
Osmolarność |
mOsmol/l |
255 |
|
|
Procent (%) energii z: |
białka |
% |
16 |
|
|
węglowodanów |
% |
49 |
|
|
tłuszczu |
% |
35 |