Hashimoto, to inaczej przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy. Zalicza się do chorób autoagresywnych, ponieważ na skutek błędu w układzie odpornościowym, organizm atakuje własne komórki, uznając je za wrogie. Dlaczego zmagamy się z tą dolegliwością? Lekarze za czynniki powodujące wymieniają geny, stres, nieleczone alergie. Charakterystyczny dla Hashimoto stan zapalny konsekwentnie niszczy tarczycę oraz rozregulowuje jej pracę. Rezultat? Poważny. Żaden organ nie pozostaje wolny od zaburzonej pracy tego gruczołu. Nie potrafimy wyleczyć Hashimoto. Usuwamy skutki, a nie przyczyny schorzenia – chorzy zażywają leki na niedoczynność tarczycy. Zatem, jeśli padłeś ofiarą Hashimoto zadbaj o siebie: poza przyjmowaniem lewotyroksyny, wprowadź do swojego życia odpowiednią dietę i diagnostykę!
1. Jesteś zagrożony?
Zdecydowanie częściej z Hashimoto borykają się kobiety, jednak liczba diagnozowanych przypadków tej choroby wciąż wzrasta niezależnie od płci i wieku. Jesteś zagrożony? Trudno powiedzieć, ponieważ Hashimoto daje o sobie znać, poprzez „codzienne” dolegliwości. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że choruje na tego typu dolegliwość. Poza genami, stresem oraz alergiami: - Wykazano, że niedobór witaminy D jest jednym z czynników odpowiedzialnych za
2. Nieciekawe towarzystwo – potrzebna diagnostyka
Hashimoto „lubi się” z takimi dolegliwościami jak: cukrzyca typu 1, nietolerancje pokarmowe, celiakia, łuszczyca, toczeń rumieniowaty, reumatoidalne zapalenie stawów i inne. Brzmi groźnie, prawda? Kompletna diagnostyka – począwszy od zbadania hormonów tarczycy, po wykonanie testu na wszelkie alergie i nietolerancje pokarmowe – jest tutaj niezbędna.
3. „Czy Ty w ogóle coś jesz?” – czyli dieta cud
W przypadku Hashimoto recepta lekarza brzmi: „Proszę w miarę możliwości żyć zdrowo!”. Wiele książek i poradników na temat Hashimoto i wzmocnienia tarczycy, pisze przede wszystkim o lekkostrawnym jedzeniu. Przygotowałem dla Ciebie kilka żywieniowych wskazówek. Ważne, abyś znalazł zamienniki dla produktów, które dotychczas jadłeś.
4. Gluten?
– Odstawić! – to jedna z pierwszych rekomendacji, jakie pojawiają się w przypadku choroby Hashimoto. Dieta bezglutenowa pomoże złagodzić objawy tego schorzenia, takie jak: wzdęcia, zaparcia, biegunki, refluks, zmęczenie, słaba kondycja włosów. Eliminacja glutenu obniży autoimmunologiczny atak na tarczycę. Co więcej, osoby cierpiące na Hashimoto mają większą skłonność do zachorowania na celiakię, czyli nietolerancję na gluten!
5. Tłuszcz
Należy unikać potraw smażonych. Obiady przygotowuj przy pomocy parowaru lub grilla elektrycznego. Zamiast tłuszczów rafinowanych stosuj olej lniany, kokosowy, a w przypadku mięsa również smalec z gęsi. Zasada jest prosta: JAK NAJMNIEJ SMAŻONYCH POTRAW! Odchodzimy także od przygotowywania jakichkolwiek panierek.
6. Badania
Badania pokazują, że blisko 80% osób chorujących na Hashimoto, ma także stwierdzoną nietolerancje laktozy. Dieta ograniczająca spożywanie przetworów mlecznych może wpłynąć na zmniejszenie stężenia TSH (przysadkowy hormon tyreotropowy). Niestety, zarówno gluten, jak i nabiał hamują odpowiedź układu odpornościowego. Powinniśmy zrezygnować z jogurtów, kefirów, serów oraz mleka. Pamiętaj, że w „hashidiecie” chodzi przede wszystkim o sprawdzanie reakcji własnego organizmu na poszczególne produkty i składniki.
7. Do zapamiętania!
Produkty STOP
Żywność wysoko przetworzona (np. parówki, tzw. gotowce), fast food, pieczywo pszenne, żytnie, razowe, sojowe, kawa, soja, wegeta, musztarda, ketchup, ciasta, torty, słodycze, chipsy, wszelkie potrawy tłuste, smażone, marynowane, makarony pszenne, kasza jęczmienna, manna, kuskus, płatki śniadaniowe na bazie wymienionych wyżej zbóż, zupy tłuste, zawiesiste, zasmażane, zaprawiane, twaróg, sery feta, sery pleśniowe, dojrzewające, fromage, sery topione, wędliny sklepowe, konserwy, dżemy, śmietany, jogurty, kefiry, biszkopty, mąka pszenna, *Niektóre z publikacji na temat Hashimoto sugerują, by wyeliminować z diety warzywa psiankowe: paprykę, pomidor, bakłażan, ziemniak.
Produkty 3xTAK
Mleko: kozie, kokosowe, ryżowe, herbata zielona, czerwona, owocowa, ziołowa, woda niegazowana, makaron: ryżowy, bezglutenowy, kukurydziany, kasza jaglana, gryczana, mąka ryżowa, ziemniaczana, kukurydziana, komosa ryżowa, ryż, płatki bezglutenowe, siemię lniane, jajka, pieczywo bezglutenowe, czyli na bazie mąki ryżowej, gryczanej, kukurydzianej, ziemniaczanej, chrupki kukurydziane, dobrej jakości mięso chude: wołowina, wieprzowina, drób, cielęcina, chude świeże ryby morskie: dorsz, łosoś, płastuga, śledzie , makrela , tuńczyk owoce, zupy na wywarach mięsnych i warzywnych, podprawiane zawiesiną z wody i mąki bezglutenowej, warzywa świeże i mrożone.
Pamiętaj! Nie zastąpię Ci fachowej porady lekarskiej. Moje podpowiedzi traktuj jako pomoc doraźną przed udaniem się do lekarza pierwszego kontaktu. Jeśli objawy Haszimoto są wyjątkowo trudne do zniesienia, od razu udaj się do specjalisty, który przeprowadzi szczegółowe badania i przepisze odpowiednie środki.