Antybiotyki to leki przeciw infekcjom bakteryjnym i grzybiczym. Niszczą jednak nie tylko bakterie chorobotwórcze, ale i pożyteczne mikroorganizmy zamieszkujące Twoje jelita. Zadaniem, których jest regulowanie pracy jelit, a także ułatwianie trawienia pokarmów. Jeżeli więc dojdzie do ich zniszczenia, mogą pojawić się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak bóle brzucha, zaparcia, czy biegunki. Jak do tego nie dopuścić? Przy antybiotykoterapii należy stosować nie tylko odpowiednią dietę, ale także unikać niektórych witamin.
Po pierwsze probiotyki
W diecie przy antybiotyku ważną rolę odgrywają probiotyki, które mają korzystny wpływ na stan zdrowia i ogólne samopoczucie. Pobudzają układ immunologiczny i wzmacniają odporność. Do żywności probiotycznej zaliczają się fermentowane napoje mleczne (jogurty, kefiry, maślanki), a także kiszone warzywa (kapusta i ogórki). Należy jednak pamiętać, aby przetworów mlecznych nie łączyć z antybiotykiem. Można je spożywać kilka godzin przed lub po przyjęciu leku.
Co jeszcze?
Układ odpornościowy wzmocni także spożywanie natki pietruszki, brukselki i brokułów. Bardzo cennym źródłem, które podwyższa odporność, są soki i surówki z marchwi. Warto również jeść zupę jarzynową i ryby. Wprowadź do diety miód i czosnek - mają działania bakteriobójcze i wzmacniają organizm. Dodam, że warto jeść je codziennie, nie tylko w przypadku kuracji antybiotykowej. Pij też tran.
Tego unikaj!
W diecie przy antybiotykoterapii należy unikać owoców cytrusowych oraz produktów na bazie cytrusów. Niewskazane jest popijanie antybiotyków sokami, zwłaszcza grejpfrutowym i pomarańczowym. Z kolei jasne pieczywo i makaron należy zastąpić pełnoziarnistymi, które dostarczają większych ilości witamin i minerałów wzmacniających organizm.
Odstaw multiwitaminy
Biorąc antybiotyk, nie faszeruj się także preparatami multiwitaminowymi. Takie produkty wspierają system obronny organizmu, ale są też dobrą pożywką dla bakterii. Kiedy zażywasz antybiotyk odstaw preparaty żelaza, wapnia, witaminy, a także leki stosowane w nadkwaśności żołądka. Dlaczego? Ponieważ osłabiają wchłanianie antybiotyku. Sięgnij po nie gdy dojdziesz do zdrowia.
O tym pamiętaj!
W czasie antybiotykoterapii najlepiej jest spożywać pokarmy na dwie godziny przed lub po przyjęciu lekarstwa.
Pamiętaj! Nie zastąpię Ci fachowej porady lekarskiej. Moje podpowiedzi traktuj jako pomoc doraźną przed udaniem się do lekarza pierwszego kontaktu.