Nietolerancja histaminy przypomina szereg schorzeń z różnych dziedzin. Mogą pojawić się problemy skórne, problemy z górnymi drogami oddechowymi. Jest też często mylona z zatruciem pokarmowym, ponieważ przejawia podobne dolegliwości, co w żaden sposób nie ułatwia prawidłowego zdiagnozowania problemu. Jak rozpoznać problem związany z histaminą?
Zacznijmy od początku… Histamino! Za co odpowiadasz w moim organizmie?Jako związek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania, ma szereg ról, które codziennie dla nas odgrywa.
Po pierwsze pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego. Dzięki niej szybciej goją się rany, a napięcie mięśni gładkich jest prawidłowe. Jej rola nierozerwalnie wiąże się z reakcjami alergicznymi, ponieważ jest tzw. mediatorem odczynu alergicznego. Wydzielana w zbyt dużych ilościach powoduje świąd, ból i szereg innych dolegliwości.
Pomocny enzym DAO Prawidłowa ilość histaminy jest wytwarzana przez bakterie jelitowe. Za regulację i rozłożenie jej nadmiaru w jelicie cienkim odpowiada enzym – diaminooksydaza, w skrócie DAO. Niedobór histaminy może odpowiadać za szereg poważnych schorzeń, takich jak m.in. wrzodziejące zapalenie jelita grubego, czy chorobę Leśnikowskiego-Crohna.
Chcąc przekonać się, czy nie cierpimy na jej nietolerancję, możemy wykonać badanie krwi w kierunku stężenia histaminy i aktywności enzymu DAO.
Co dzieje się, kiedy jest jej za dużo?…Pojawiają się m.in.:
- Zaczerwienienia skóry, stany zapalne, obrzęki
- Dolegliwości ze strony górnego układu oddechowego – zakatarzony nos, kichanie, spuchnięcie krtani, tchawicy
- Spadki ciśnienia
- Przyspieszenie pracy serca
- Objawy podobne do alergii pokarmowych – biegunki, ból brzucha, wzdęcia
- Migreny
- Lęk, niepokój.
Nie bagatelizuj objawów, które mogą wskazywać na nietolerancję histaminy. Jej długotrwałe i nadmierne działanie w skrajnych przypadkach powoduje groźne powikłania zdrowotne.
W celu regulacji i poprawienia jej metabolizmu należy zwrócić uwagę na produkty bogate i ubogie w histaminę.
Dieta – jak zwykle niesamowicie istotnaProdukty bogate w histaminę to przede wszystkim alkohol, wszelkiego rodzaju kiszonki, długo dojrzewające sery i szynki, ocet, drożdże. Do żywności wysoko histaminowej zalicza się także: produkty bogate w białko, np. ryby (tuńczyk, sardele, makrela), pomidor (i jego przetwory np. ketchup), szpinak, kiwi, banany, truskawki, cytrusy, orzechy nerkowca, orzechy ziemne, i wiele innych. Główna zasada w diecie antyhistaminowej to jeść to, co świeże, ponieważ „starzenie” się żywności sprzyja wzrostowi histaminy.
Ratunek znajdziesz w aptece!Łatwo wywnioskować, że histamina znajduje w wielu produktach. Ich eliminacja oznaczałaby przesadnie restrykcyjną dietę, dlatego możemy jednak rozważyć przyjmowanie preparatów zawierających naturalny enzym DAO – ten, który rozkłada histaminę.
Leki antyhistaminowe, które znajdziesz w aptece, zawierają np. loratadynę, kromoglikan czy chlorowodorek oksymetazoliny hamujące działanie histaminy. Przebieg leczenia należy jednak ustalić z lekarzem.
Zatrucie pokarmowe a histamina – jaki to ma związek?Objawy nietolerancji histaminy pojawiają się tuż po zjedzeniu produktu z jej wysoką zawartością. Dokładnie tak samo dzieje się w przypadku alergii pokarmowej, czy niestrawności. Dlatego tak często mylone są te dwie przypadłości. Zachęcam więc do obserwacji organizmu, co pozwoli ustalić, po jakich produktach czujemy się źle. Szybciej jednak zdiagnozujemy problem, wykonując test z krwi, o którym wspominałem wcześniej.
Pamiętaj! Nie zastąpię Ci fachowej porady lekarskiej. Moje podpowiedzi traktuj tylko jako pomoc doraźną przed udaniem się do lekarza pierwszego kontaktu. Jeżeli zauważysz u siebie, którekolwiek z wymienionych objawów nie zwlekaj! Idź do lekarza!