Zimą, ryzyko złapania infekcji jest dużo większe niż wiosną czy latem. Częste zmiany temperatury, mróz, śnieg, krótki dzień, który nie sprzyja aktywności fizycznej – to wszystko sprawia, że organizm słabnie i staje się bardziej podatny na wirusy i bakterie. Co możemy zrobić, by uchronić się przed spędzaniem zimowych dni na chorowaniu?
Właściwa dieta – filar odporności
Temat odpowiednio zbilansowanej diety powraca w artykułach o odporności jak echo, ale warto go powtarzać do znudzenia. Jeśli nie dostarczymy naszemu organizmowi odpowiedniej dawki witamin i składników odżywczych, żadna suplementacja nie pomoże!
Pamiętajmy więc, by w tym okresie spożywać jak najwięcej produktów bogatych w witaminę C (znajdziemy ją w szpinaku, cytrynie, natce pietruszki, orzechach, wątróbce) i D – znaczna część tej witaminy jest dostarczana z syntezy skórnej podczas ekspozycji na słońce, ale słońca zimą w naszym klimacie brak, dlatego po pierwsze – musimy szukać jej w pożywieniu (np. w tłustych rybach), po drugie – łykać w postaci tabletek (sposób dawkowania skonsultujmy najpierw z lekarzem!).
Wieczorem herbata i odpoczynek
Równie ważny dla odporności jest odpoczynek, czyli po prostu wysypianie się oraz dbanie o regenerację ciała i umysłu. Wysoko na liście znajduje się również aktywność fizyczna – badania potwierdzają, że ruch, zwłaszcza w okresie zimowym, działa zbawiennie nie tylko na samopoczucie, ale i na naszą odporność!
Warto pamiętać, że niektóre produkty spożywcze są kopalnią składników wspomagających procesy odpornościowe organizmu. W sezonie zimowym warto wieczorami popijać ciepłe napary, np. z czarnego bzu, lipy czy aronii. Pomocny w budowaniu odporności będzie również miód, który dodatkowo chroni nasze gardło i działa przeciwzapalnie. Innym pomocnikiem w walce z infekcjami jest imbir, który działa przeciwbólowo, a dodatkowo usprawnia trawienie!
Dodatki z apteki
Jeśli zadbaliśmy już o odpowiednią dietę, ruch i odpoczynek, warto uzupełnić proces budowania odporności o suplementy dostępne bez recepty. Powinniśmy zaopatrzyć się we wspomnianą witaminę D i C, tran w kapsułkach, a także – w przypadku nawracających infekcji – w preparaty wspomagające obniżoną odporność.
Nie bez powodu mówi się, że odporność zaczyna się w jelitach. Ich sprawne funkcjonowanie jest kluczowe dla naszego dobrego samopoczucia, dlatego powinniśmy dostarczać sobie probiotyków – naturalnych, w postaci np. kiszonek, lub przez suplementy uzupełniające mikroflorę jelitową. One również będą miały zbawienny wpływ na naszą odporność, regulując przy tym procesy związane z układem pokarmowym.