Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety. Suplementacja powinna być ustalana z lekarzem prowadzącym, ogólnie jednak można wymienić kilka witamin, które najpewniej będą potrzebne przyszłej mamie. To m.in. kwas foliowy (czyli witamina B9), witamina D oraz C.
Kwas foliowy w ciąży – dlaczego jest tak ważny?
Kwas foliowy należy do witamin z grupy B. Znajdziemy go w pożywieniu, np. w fasoli, szparagach, brukselce, marchewce, bananach, pomarańczach i wątróbce. Jeśli jednak kobieta planuje zajść w ciążę, powinna przyjmować witaminę B9 w postaci suplementu, ponieważ nie jest w stanie zapewnić sobie odpowiedniej dawki samą dietą.
Kwas foliowy odpowiada za układ nerwowy i kręgosłup dziecka. Formują się one na wczesnym etapie ciąży, bardzo często kobieta nawet jeszcze nie podejrzewa, że wkrótce zostanie mamą. Dlatego zarówno w okresie planowania ciąży, jak i na jej wczesnym etapie, przyjmowanie kwasu foliowego jest po prostu niezbędne, by ochronić płód przed wadami, np. rozszczepem kręgosłupa.
Witamina D dla ciężarnych
„Witamina słońca” odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Pomaga utrzymać mocne zęby i kości oraz wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego. Około trzeciego trymestru ciąży wapń transportowany jest do płodu przez łożysko. Bez odpowiedniej dawki witaminy D proces ten zostaje zaburzony, co w konsekwencji może prowadzić np. osteoporozy ciężarnej.
Lekarz zaleca wprowadzenie suplementacji zazwyczaj ok. drugiego trymestru. Zalecana przez specjalistów dawka to 1500-2000 j.m. na dobę, ale każdorazowo ustalana jest ona indywidualnie. Witamina D, poza wspomnianymi wcześniej właściwościami, pozwala też wzmocnić odporność i uniknąć cukrzycy ciążowej.
Witamina C – czy jest potrzebna?
Kwas askorbinowy wpływa na uszczelnienie naczyń krwionośnych. Chroni przyszłą mamę przed pękaniem drobnych naczyń, wpływa również na jej odporność – brak infekcji podczas ciąży jest wyjątkowo pożądaną sytuacją.
Witaminę C można czerpać z pożywienia, znajdziemy ją m.in. w papryce, jarmużu, natce pietruszki czy pomarańczach. Zalecana dawka w formie suplementu to ok. 80 mg dziennie, ale i tutaj wszystko zależy od wyników badań ciężarnej, stanu jej zdrowia i decyzji lekarza prowadzącego.
Pamiętajmy, że umiar jest wskazany we wszystkim. Bardzo często kobiety w ciąży, chcąc zapewnić zdrowie maluchowi, są gotowe przyjmować witaminy garściami. Nie jest to dobre rozwiązanie, a w pewnych sytuacjach może nawet zaszkodzić. Podążajmy za wskazówkami lekarza, odżywiajmy się zdrowo, a maluszek będzie się rozwijał prawidłowo!