Stres – towarzyszy człowiekowi od zawsze, w XXI wieku stał się plagą. Powód? Szybkie tempo życia, cywilizacja przemysłowa, duża gęstość zaludnienia, ciągła rywalizacja. Wyniki badań prowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) są niepokojące i wskazują, że stres zwiększają prawdopodobieństwo zachorowania na choroby wrzodowe, nowotworowe, a także układu krążenia. Jak sobie pomóc? Dietą! Zatem sprawdź co jeść, by ukoić nerwy.
Awokado
Ten owoc to doskonałe źródło cennych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3, a także mnóstwo witaminy B, która wpływa na produkcję czerwonych krwinek. Te z kolei mogą poprawić twój nastrój.
Gorzka czekolada
Zawiera silne przeciwutleniacze, które mogą zmniejszać poziom hormonów odpowiedzialnych za wystąpienie stresu. Czekolada zwiększa także wydzielanie endorfin w naszym organizmie, czyli hormonów odpowiedzialnych za nasze dobre samopoczucie.
Owsianka
Jeżeli chcesz zwiększyć poziom hormonu szczęścia, czyli serotoniny w swoim organizmie zamiast jajecznicy zjedz na śniadanie owsiankę!
Migdały
Magnez to pierwiastka, który jak żaden inny potrafi ukoić Twoje skołatane nerwy. Dlatego w stresowych sytuacjach warto podjadać migdały, które zawierają go bardzo dużo.
Śledzie
Istnieją badania, które potwierdzają poprawę stanu zdrowia u osób chorujących na depresję, regularnie spożywających ryby bogate w kwasy omega-3. Do takich zaliczają się np. śledzie.
Cytrusy
Wysoki poziom witaminy C w organizmie reguluje poziom hormonu stresu – kortyzolu. Dlatego też warto sięgać po owoce cytrusowe, które tej witaminy zawierają dużo.
Czas na herbatę
W ukojeniu Twoich nerwów pomoże picie ciepłych, ziołowych herbatek. W szczególności dotyczy to rumianku i melisy.
Pamiętaj! Nie zastąpię Ci fachowej porady lekarskiej. Moje podpowiedzi traktuj jako pomoc doraźną przed udaniem się do lekarza pierwszego kontaktu. Jeżeli nie potrafisz poradzić sobie ze stresem udaj się do specjalisty!