Zawierają unikalne zestawy składników odżywczych, takich jak: witaminy, minerały, enzymy czy antyoksydanty. To obecnie must have każdego, kto chce wzmocnić swój organizm i cieszyć się zdrowiem. Wiesz już co mam na myśli? Tak, to superfood, czyli super żywność. Problem jednak w tym, że produkty, które się do niej zaliczają nie należą do najtańszych. Tymczasem super są nie tylko modne, egzotyczne produkty, jak np. spirulina, chia, orzechy macadamia, jagody acai czy amarantus. Niezwykłymi wartościami odżywczymi mogą pochwalić się także polskie produkty. Poznaj 8 polskich superfoods i skorzystaj z ich właściwości.
Jarmuż
W Polsce jest uprawiany od dawna, ale dopiero teraz zaczyna być doceniany. Jarmuż to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych – zawiera dużo białka i witaminy C (więcej ma tylko papryka i pietruszka naciowa), a także karoten, witaminy z grupy B oraz witaminy PP, E, K i sole mineralne (wapń, fosfor, żelazo, potas i magnez). Liście jarmużu można jeść na surowo, dusić, gotować, smażyć i mrozić. Zawarte w jarmużu substancje pomagają eliminować z organizmu substancje uszkadzające DNA i powodujące nowotwory, a także powstrzymują one wzrost komórek rakowych.
Siemię lniane
W tych malutkich brązowych nasionach skrywa się ogromna moc! Siemię lniane to bogate źródło minerałów, przede wszystkim sodu (regulującego gospodarkę wodną naszego ciała), potasu (odpowiadającego za prawidłową pracę układu nerwowego i mięśni, m.in. serca) i magnezu (przyjaciela dobrego samopoczucia). To również cenne źródło witamin, zwłaszcza B1, a także kwasów i błonnika.
Siemię lniane najkorzystniej stosować zmielone tuż przed spożyciem. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do koktajli, sałatek, ciast i pieczywa. Ziarna można także zalewać wodą i wypijać po napęcznieniu.
Żurawina
Naukowcy potwierdzają, że żurawina należy do czołówki roślin o właściwościach prozdrowotnych. Skutecznie walczy z chorobami – od zapalenia nerek po otyłość i nowotwory. Te czerwone soczyste jagody zawierają błonnik, witaminy C, B1 i B2, sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy, a także sporo kwasu benzoesowego – naturalnego konserwantu.
Kasza jaglana
To jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz przy tym jest zasadotwórcza, więc pomaga odkwasić organizm. Zawiera witaminę E, witaminy z grupy B i lecytynę. Nie zawiera glutenu. Dostarcza organizmowi krzem, który odpowiada za zdrowe stawy, piękne włosy i paznokcie, oraz prawidłową przemianę materii. Jest lekkostrawna, można ją podawać na wiele sposobów i za każdym razem smakuje świetnie!
Natka pietruszki
Ta zielona roślina wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego. To fantastyczne źródło witaminy C, a także witaminy A, żelaza, beta-karotenu, witamin z grupy B i K, wapnia, magnezu, kwasu foliowego i błonnika. Ja uwielbiam dodawać ją do koktajli.
Pokrzywa
Rośnie w każdym parku, łące, w wielu ogródkach. Omijamy ją szerokim łukiem, żeby się nie poparzyć. Tymczasem ta roślina to nie tylko kłujący chwast. Jest bogata w chlorofil, kwasy organiczne i sole mineralne. Zawiera witaminy- C, K, B2, antyoksydanty, oraz liczne pierwiastki- potas, magnez, żelazo, fosfor i wapń. Działa moczopędnie, oczyszcza organizm z toksyn, pobudza przemianę materii, działa antybakteryjnie i odkażająco, pomaga leczyć anemię i wzmacnia organizm. Można ją dodawać do soków i sałatek, lub pić jako napar.
Czarna porzeczka
To prawdziwa bomba witaminowa, której regularne spożywanie może całkowicie zastąpić przyjmowanie witaminy C w tabletkach, i co się z tym wiąże – naturalnie wzmocnić Twoją odporność. W czarnej porzeczce znajdziemy też witaminy z grupy B, witaminę A, biotynę, kwas foliowy i składniki mineralne m.in. magnez, wapń, potas i żelazo. To także bogate źródło mikroelementów i kwasów organicznych. Z kolei flawonoidy, które porzeczka również zawiera, pomagają oczyścić organizm z toksyn i substancji mogących podnieść ryzyko zachorowania na różne rodzaje nowotworów. Te same związki wpływają również na opóźnienie procesu starzenia i poziom cholesterolu we krwi.
Orzechy włoskie
Lista zalet i cennych substancji zawartych w orzechach jest naprawdę imponująca. Warto chrupać garść orzechów dziennie, aby poprawić działanie mózgu, układu nerwowego, serca oraz wygląd skóry.
Orzechy włoskie są dobrym źródłem żelaza, magnezu, a także witaminy E oraz B6, które wydłużają długość życia czerwonych krwinek i ich prawidłową produkcję. Poprzez wysoką zawartość kwasu foliowego zalecane są szczególnie kobietom w ciąży. Dlaczego? Ponieważ kwas foliowy wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka. To także bogate źródło silnego antyoksydantu, czyli kwasu elagowego, który blokuje szlaki metaboliczne, prowadzące do rozwoju nowotworów. Do antyoksydantów znajdujących się w orzechu zaliczamy również witaminy E i C.
Pamiętaj! Nie zastąpię Ci fachowej porady lekarskiej. Moje podpowiedzi traktuj jako pomoc doraźną . Jeżeli Twoja dieta jest odpowiednio zbilansowana, a Ty pomimo tego notorycznie czujesz się zmęczony i osłabiony udaj się do lekarza pierwszego kontaktu.