Znajduje się za żołądkiem. Waży zaledwie 10 dag. Spełnia swoje funkcje, nawet gdy choruje. Późno sygnalizuje swój zły stan. Mimo wielu posiadanych mocy sama nie potrafi się zregenerować. Dowiedz się więc, jak być dobrym dla swojej trzustki. Szczególnie że późno wykryta choroba trzustkowa niesie ze sobą poważne konsekwencje, spełniając nierzadko najczarniejsze scenariusze.
NA WAGĘ ZŁOTATrzustka to gruczołowy narząd położony w górnej części jamy brzusznej. W naszym organizmie pełni dwie kluczowe role.
Pierwsza to wytwarzanie soków trzustkowych, które w momencie trawienia, rozkładają zjedzony pokarm.
Druga równie odpowiedzialna to produkcja insuliny – hormonu odpowiadającego za regulację poziomu cukru we krwi.
Trzustka rozkłada zjedzone węglowodany, wydobywając z nich glukozę, która jest później dostarczana przez insulinę do wszystkich komórek Twojego organizmu. Skomplikowane? Dla tych 100 gram to codzienny rytuał. Niesamowite prawda?
SŁUCHAJ SWOJEGO CIAŁAKiedy powinieneś podejrzewać, że z Twoją trzustką dzieje się coś niedobrego?
Wskazują na to:
- opasające bóle brzucha promieniujące do pleców,
- stolce tłuszczowe (chora trzustka nie cierpi smażonego jedzenia!),
- spadek apetytu,
- wzdęcia,
- napięcie mięśni brzucha, spowodowane reakcją obronną organizmu,
- nudności,
- wymioty.
Jeśli podejrzewasz u siebie problem z trzustką, wykonaj konkretne badania krwi. Kluczowy jest poziom
amylazy (w krwi i moczu) – odpowiadającej za trawienie węglowodanów. Zbadaj także
lipazę i poziom transaminazy, która bierze udział w metabolizmie białek.
Kondycja trzustki widoczna jest również podczas badania USG oraz tomografii komputerowej jamy brzusznej.
Pamiętaj! Wykonanie odpowiednich badań to krok ku zdrowiu!DIETA I JESZCZE RAZ DIETATrzustka podziękuje Ci za dania gotowane i parowane. Taki sposób obróbki termicznej produktów nie obciąża jej, dlatego masz duże szanse poczuć się lepiej! Jedz więc lekkostrawnie i nie zmuszaj trzustki do nadmiernego wysiłku. Niech taka dieta stanie się częścią Twojego życia. Ćwicz silną wolę. Słomiany zapał przy chorobach trzustki może zrujnować Twoje zdrowie.
Co jeszcze? Wybieraj produkty przyjazne dla trzustki – są nimi szpinak, brokuły, ale blanszowane (zachowujące swój zielony kolor, nie rozgotowywuj ich), a także borówki, winogrona i wiśnie. Nie tylko trzustkę a cały organizm wspierają również żywe kultury bakterii zawarte w jogurtach.
TOFU, TO FUUU?Produkt wokół, którego obrosło wiele historii. Mówi się bowiem, że soja, z której tworzy się tofu, jest wysoce zmodyfikowana. Z drugiej strony to świetne, nisko tłuszczowe źródło białka – co jest kluczowe dla trzustki, dlatego włącz go do swojego jadłospisu. Pamiętaj, mówimy NIE tłustym porcjom mięcha, jeśli choruje trzustka.
UNIKAJ JAK OGNIA……produktów pełnoziarnistych (dla Ciebie zdrowsza będzie biała bułka), wzdymających (cebula, groch, fasola, soja, kapusta) i orzechów. Wyrzuć ze swojego menu ostre przyprawy. Zwróć uwagę, by wbrew temu, co mówią nie jeść zbyt dużo błonnika. Ze względu na różny stan zdrowia dla każdego „zdrowe jedzenie” będzie oznaczało coś zupełnie innego. Nie porównuj swojego żywienia do sposobu żywienia osób ze zdrową trzustką.
Jeszcze jedno! Lekkostrawnie nie znaczy nudno. Pamiętaj, by urozmaicać swoją dietę!
NIE, NIE, JA PODZIĘKUJĘ!Raz na zawsze pożegnaj się z papierosami + ogranicz spożywanie alkoholu.
Szukasz motywacji do rzucenia palenia? Badacze z Nowej Zelandii, pod przewodnictwem dr Maxa Petrova oraz Johna Windsora dowiedli, że palenie tytoniu zwiększa ryzyko zachorowania na trzustkę nawet o 87%!!! Czy to niewystarczający powód? Jeśli nie potrafisz pozbyć się nałogu, spróbuj ograniczyć ilość wypalonych papierosów na dzień.
ZIOŁOWE SPECYFIKIBędą świetnym wsparciem dla wspomnianej wyżej diety. Tylko jak odnaleźć się w świecie ziół?
• Po pierwsze zaopatrz się w
liście pokrzywy zwyczajnej.Ten skarb natury spożywany regularnie usprawni przyswajanie pokarmów, w tym witamin. Tym samym polepszy działanie Twojego układu trawiennego. Niech nie zdziwi Cię jak bardzo moczopędnie działa pokrzywa – to ma swój cel.
Herbata z pokrzywy wspiera także walkę z cukrzycą.
• Kolejny ziołowy specyfik, który pozytywnie wpłynie na pracę Twojej trzustki to
jaskółcze ziele.Ma właściwości bakteriobójcze, moczopędne, ale i rozkurczowe i żółciopędne. Jaskółcze ziele może pomóc w momencie odczuwania dolegliwości związanych z wątrobą.
•Koniecznie obkup się w
zieloną herbatę! Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu w Baltimore dowiedli, że częste/regularne picie wspomnianego naparu może zredukować prawdopodobieństwo zachorowania na raka trzustki u kobiet o 50%, u mężczyzn o 37%.
Jakie jeszcze zioła lub przyprawy warto wcielić w życie? Z pewnością
koper włoski, imbir (tu ostrożnie),
kurkumę, cynamon i cieszący się ostatnio dużą popularnością
żeń-szeń.MALEŃKI ORGAN, GIGANTYCZNY PROBLEMTak jak wspominałem wcześniej, raz uszkodzona trzustka, nie jest w stanie się odbudować. Objawy związane z jej gorszym stanem będą męczyć Cię do końca życia. Oznacza to, że diety dobrej dla trzustki powinieneś przestrzegać już zawsze. Najpierw jednak dowiedz się, na czym stoisz – sprawdź, jak ma się Twoja trzustka.
Pamiętaj! Nie zastąpię Ci fachowej porady lekarskiej! Moje podpowiedzi traktuj tylko jako pomoc doraźną przed udaniem się do lekarza pierwszego kontaktu.