Kazeina to potoczna nazwa białka kazeinowego występującego głównie w mleku. Stanowi ona około ¾ ogólnej ilości białek mleka. Jest najbardziej przydatnym materiałem budulcowym do syntezy hemoglobiny i osocza krwi. Problem w tym, że czasem uczula, a nietolerancja kazeiny to najcięższa postać alergii na białka mleka krowiego.
Dlaczego uczula?
Uczulenie na kazeinę występuje, kiedy Twój system odpornościowy mylnie „myśli”, że białko jest szkodliwe i niewłaściwie wytwarza przeciwciała alergiczne w celu ochrony. Kazeina należy do tzw. białek termostabilnych, a to oznacza, że nawet gotowanie w wysokiej temperaturze nie zmniejsza jej właściwości alergizujących. Oznacza to, że osoby na nią uczulone nie są w stanie tolerować mleka i produktów mlecznych pod żadną postacią – ani świeżych, ani też gotowanych.
Warto także dodać, że kazeiny powinny unikać również osoby cierpiące, m.in. na cukrzycę, reumatoidalne zapalenie stawów i chorobę Hashimoto. Powodem jest to, że pobudza ona układ immunologiczny do produkcji przeciwciał, a to w chorobie autoimmunologicznej dodatkowo obciąża organizm.
Która uczula najsilniej?
Kazeina nie jest jednorodnym białkiem. Wyróżnia się aż 20 jej frakcji. Dominują jednak cztery typy tego białka: alfa (s1 i s2), beta, kappa i gamma. Najsilniej uczula kazeina typu alfa s1, która stanowi aż 40 procent masy białka mleka krowiego.
Jakie daje objawy?
Do najczęstszych objawów alergii na kazeinę zaliczyć można: wymioty, biegunkę, ból brzucha, wzdęcia, katar, kaszel, kichanie, przewlekłą chrypkę, zaburzenia oddychania oraz zapalenie gardła. Wysypka, pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, a także uporczywe swędzenie również mogą być objawami alergii na kazeinę.
Jak leczyć?
Ważna jest profilaktyka, a w tym przypadku oznacza to przede wszystkim wyeliminowanie ze swojej diety mleka i produktów mlecznych. Wymaga to jednak więcej niż tylko zrezygnowania z sera na kanapce. Może to również oznaczać odstawienie delikatesowego mięsa, jeśli zostało cięte tym samym sprzętem, który wcześniej użyty został do pokrojenia sera. Pamiętaj – nawet niewielkie ilości kazeiny mogą wystarczyć, aby wywołać reakcję alergiczną!
Lekarz może także poinformować osobę uczuloną aby nosiła przy sobie epinefrynę w strzykawce, na wypadek przypadkowego spożycia pokarmu zawierającego kazeinę i wystąpienia reakcji. Można także zaopatrzyć się w antyhistaminę, która złagodzi objawy alergii.
Wskazówki…
Wyeliminowanie z diety wszystkich produktów mlecznych może być wyzwaniem, ale dla chcącego nic trudnego. Warto odkrywać nowe smaki, i sięgnąć po takie produkty jak mleko sojowe, migdałowe, czy kokosowe. A zamiast lodów, w upalny dzień, wybierz sorbet owocowy.
Pamiętaj! Nie zastąpię Ci fachowej porady lekarskiej. Moje podpowiedzi traktuj tylko jako pomoc doraźną przed udaniem się do lekarza pierwszego kontaktu.