MULTILAC to nowoczesny synbiotyk zawierający aż dziewięć specjalnie wyselekcjonowanych szczepów żywych kultur bakterii oraz składnik odżywczy - oligofruktozę.
Multilac jest zalecany:
- wspomagająco w trakcie i po antybiotykoterapii,
- w okresie zwiększonej skłonności do infekcji.
Składniki: Substancje czynne: Lactobacillus helveticus, Lactococcus lactis, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve, Lactobacillus rhamnosus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, składnik odżywczy - oligofruktoza.
Substancje pomocnicze: skrobia kukurydziana, skrobia kukurydziana pre-żelowana, hydroksypropylornetyloceluloza (nośnik), szelak (substancja stosowana na powierzchnię), stearynian magnezu (substancja przeciwzbrylająca), dwutlenek tytanu (barwnik), kwas askorbinowy (stabilizator), kwas alginowy (nośnik), cytrynian trietylowy (nośnik), mączka chleba świętojańskiego (substancja zagęszczająca), oliwa z oliwek.
Właściwości składników:Dzięki zastosowaniu innowacyjnej technologii enkapsulacji MURE* (Multi Resistant Encapsulation), obecne w preparacie Multilac bakterie charakteryzuje zwiększona odporność na niskie pH soku żołądkowego, sole żółci oraz enzymy trawienne. Umożliwia to ich adaptację i przeżywalność w świetle jelita oraz zachowanie wysokiej aktywności biologicznej.
Żywe szczepy bakterii sprzyjają utrzymaniu prawidłowego działania przewodu pokarmowego, a zawarty w synbiotyku MULTILAC składnik odżywczy stanowi źródło energii potrzebne dla rozwoju bakterii zawartych w preparacie, umożliwiając ich szybsze namnażanie w przewodzie pokarmowym. Szczepy bakterii zawarte w preparacie mają zdolność do rozkładania laktozy na cukry proste, co jest korzystne dla osób z niedoborem laktazy, nietolerujących mleka i jego przetworów.
Dawkowanie:Dorośli: stosuje się 1 kapsułkę raz na dobę ( najlepiej na noc )
Dzieci: podaje się 1 kapsułkę raz na dobę ( najlepiej na noc)
Podaje się tylko dzieciom, które potrafią połknąć kapsułkę.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.