Litorsal BiegunkaLitorsal biegunka to specjalny system łączący elektrolity z glukozą oraz probiotyki, przeznaczony do postępowania dietetycznego w biegunce i/lub podczas wymiotów.
Litorsal biegunka to specjalny system łączący elektrolity i glukozę oraz probiotyki, przeznaczony do postępowania dietetycznego w biegunce lub podczas wymiotów w celu uzupełnienia straty płynów, elektrolitów oraz składników mineralnych.
Podczas biegunki równie ważne co nawodnienie organizmu jest zadbanie o naturalna barierę ochronną organizmu- czyli dobroczynne bakterie jelitowe.
System DUO- Elektrolity i Probiotyki został opracowany specjalnie dla odpowiedniego nawodnienia organizmu oraz odbudowy mikroflory jelitowej podczas biegunki*
Saszetka Elektrolity to kombinacja niezbędnych elektrolitów i glukozy o zmniejszonej osmolarności, zgodnej z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).
Saszetka Probiotyki to wyselekcjonowane szczepy drożdży saccharamyces boulardi oraz bakterii lactobacillus plantarum oraz lactobacillus rhamnosus.
Do postępowania dietetycznego w:
- odwodnieniu spowodowanym biegunką i/lub wymiotami
- biegunce poantybiotykowej u dorosłych i u dzieci
- ostrej biegunce infekcyjnej u dzieci
Sposób przygotowania i spożycia:Zawartość 1 saszetki Elektrolitów (oznaczonej numerem 1) oraz 1 saszetki Probiotyków (oznaczonej numerem 2) rozpuścić w 250 ml przegotowanej, chłodnej wody. Podawać porcjami w ciągu pierwszych 2-4 godzin nawadniania. Dzieci do 15 kg m.c. - 4 saszetki elektrolitu i 4 saszetki probiotyku (1000 ml przygotowanego płynu).
Dzieci powyżej 15 kg m.c. i dorośli - 6 saszetek elektrolitu i 6 saszetek probiotyku (1500 ml przygotowanego płynu).
Po tym czasie, w celu nawadniania podtrzymującego, płyn przygotowany według powyższego przepisu podawać porcjami po 100 ml po każdym wypróżnieniu lub wymiotach. Płynu nie należy dosładzać.
Składniki:
Saszetki Litorsal biegunka Elektrolity: Składniki: glukoza, cytrynian sodu, chlorek sodu, chlorek potasu, aromaty. Saszetki Litorsal biegunka Probiotyki: Składniki: glukoza, Saccharomyces boulardii,
Lactobacillus plantarum LP01, substancja słodząca: aspartam, Lactobacillus rhamnosus GG.
Osmolarność przygotowanego roztworu: 245 mOsm/l.