Charakterystyka
- Niska zawartość węglowodanów (skrobia, fruktoza)
- Wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych zapobiegająca rozwojowi miażdżycy
- Wysoka zawartość przeciwutleniaczy (wit. C i E, selenu) które zapobiegają rozwojowi miażdżycy*
- MF6 - unikalna mieszanina błonnika (6 rodzajów błonnika o odpowiednich proporcjach włókien rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych) regulująca pracę jelit
- Bezglutenowa
- Klinicznie wolna od laktozy
* w porównaniu do przemysłowej diety standardowej
Wskazania
Do postępowania dietetycznego w przypadku niedożywienia związanego z chorobą u pacjentów z cukrzycą lub hiperglikemią. Leczenie żywieniowe pacjentów z:
- cukrzycą
- upośledzoną tolerancją glukozy (w wyniku ciężkich urazów, pooperacyjnie)
- ograniczeniami podaży węglowodanów, np. w przypadku wentylacji mechanicznej
Przeciwwskazania
- Nie stosować u niemowląt
- Stosować ostrożnie u pacjentów wymagających diety bezresztkowej
Sposób użycia
Produkt gotowy do użycia. Podawać przez zgłębnik lub stomię w połączeniu z zestawem do żywienia dojelitowego Flocare® w wersji grawitacyjnej lub w wersji do pompy Flocare® 800 lub Flocare® Infinity™.
Dawkowanie
- 1500–2000 ml diety pokrywa dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze
Dodatkowe informacje
- Tylko do stosowania drogą przewodu pokarmowego.
- Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 1-6 lat.
SKŁAD:
Wartość odżywcza |
Wartości odżywcze | 100 ml | Jednostka | | |
Energia |
kJ/kcal |
430/103 |
|
|
Białko |
g |
4,3 |
|
|
białko sojowe |
g |
4,3 |
|
|
glutaminian/glutamina |
g |
0,87 |
|
|
arginina |
g |
0,19 |
|
|
Węglowodany |
g |
11,3 |
|
|
w tym cukry |
g |
2,3 |
|
|
wielonienasycone |
g |
0,8 |
|
|
laktoza |
g |
<0,006 |
|
|
fruktoza |
g |
1,9 |
|
|
skrobia |
g |
8,7 |
|
|
Tłuszcz |
g |
4,2 |
|
|
kwasy nasycone |
g |
0,5 |
|
|
jednonienasycone |
g |
2,9 |
|
|
wielonienasycone |
g |
0,8 |
|
|
Błonnik |
g |
1,5 |
|
|
rozpuszczalny |
g |
1,2 |
|
|
nierozpuszczalny |
g |
0,3 |
|
|
Witaminy |
Wit. A |
µg ER |
82 |
|
|
Wit. D |
µg |
0,7 |
|
|
Wit. E |
mg α-ET |
2,5 |
|
|
Wit. K |
µg |
5,3 |
|
|
Tiamina |
mg |
0,15 |
|
|
Ryboflawina |
mg |
0,16 |
|
|
Niacyna |
mg EN |
1,8 |
|
|
Kwas pantotenowy |
mg |
0,53 |
|
|
Wit. B6 |
mg |
0,17 |
|
|
Kwas foliowy |
µg |
38 |
|
|
Wit. B12 |
µg |
0,5 |
|
|
Biotyna |
µg |
4 |
|
|
Wit. C |
mg |
15 |
|
|
Składniki mineralne |
Sód |
mg |
100 |
|
|
Potas |
mg |
150 |
|
|
Chlorki |
mg |
125 |
|
|
Wapń |
mg |
80 |
|
|
Fosfor |
mg |
72 |
|
|
Magnez |
mg |
23 |
|
|
Pierwiastki śladowe |
Żelazo |
mg |
1,6 |
|
|
Cynk |
mg |
1,2 |
|
|
Miedź |
µg |
180 |
|
|
Mangan |
mg |
0,33 |
|
|
Fluorki |
mg |
0,1 |
|
|
Molibden |
µg |
10 |
|
|
Selen |
µg |
7,5 |
|
|
Chrom |
µg |
12 |
|
|
Jod |
µg |
13 |
|
|
Inne |
Karotenoidy |
mg |
0,2 |
|
|
Cholina |
mg |
37 |
|
|
Osmolarność |
mOsmol/l |
300 |
|
|
Procent (%) energii z: |
białka |
% |
17 |
|
|
węglowodanów |
% |
43 |
|
|
tłuszczu |
% |
37 |