W okresie jesiennym oraz zimowym, czyli w okresie zwiększonej zachorowalności musimy zadbać szczególnie o nasz układ odpornościowy. Od dawna wiemy, że
witamina C pomaga nam walczyć z przeziębieniami czy grypą, ale należy też pamiętać o tym, że przede wszystkim ma zbawienny wpływ na nasz układ odpornościowy, bo stymuluje nasz system immunologiczny, czyli pobudza wzrost i ogólną sprawność komórek odpornościowych.
Ponadto witamina C spełnia też inne funkcje: • pomaga w odchudzaniu ( wspomaga procesy spalania tłuszczu)
• wspomaga układ nerwowy
• obniża ciśnienie krwi
• wykazuje właściwości antyoksydacyjne i ma działanie odtruwające
• zmiesza uczucie zmęczenia
• bierze udział w syntezie kolagenu, a więc spowalnia proces starzenia skóry oraz pomaga w walce z cellulitem
• przyspiesza proces gojenia się ran i oparzeń
• zwiększa odporność skóry na czynniki zewnętrzne
• wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układy kostnego
• pomaga w sytuacjach stresowych, obniża poziom stresu
• zwiększa wchłanianie żelaza i wapnia
• zmiesza ryzyko wystąpienia udaru mózgu czy zawału serca.
Jak widać, witamina C odpowiada za wiele różnorodnych funkcji w naszym organizmie dlatego w codziennej diecie warto zadbać o jej odpowiedni poziom.Dzienne zapotrzebowanie na tą najpopularniejszą witaminę wynosi od 70-100mg, jednak są badania, które wykazują, że potrzebujemy jej więcej nawet 200-250 mg dziennie, a że witamina C jest rozpuszczalna w wodzie (wydalamy ją wraz z moczem i potem) ryzyko przedawkowania jest niewielkie. Dlatego warto przyjmować co dzień produkty bogate w wit. C.
Bardzo dużo naturalnych produktów żywnościowych zawiera naprawdę sporę ilości tej witaminy.Przede wszystkim powinniśmy pamiętać, aby co dzień jeść sporo warzyw i owoców. Można się także wspomóc
naturalnymi suplementami diety dostępnymi w aptekach.
W okresie przeziębień i grypy polecane jest spożywanie aceroli, która jest jednym z najbogatszych źródeł łatwo przyswajalnej witaminy C.Dzięki swoim wyjątkowym właściwości od dawna ma zostawanie w medycynie naturalnej. Zawiera 30-krotnie więcej witaminy C niż np. znana nam cytryna. Ponadto przez wielu ekspertów
acerola jest uważana za najzdrowszy owoc świata. Warto zatem sięgać np. po sok z
aceroli, którego jedna szklanka dostarcza tyle wit. C co np. 5 kg. pomarańczy. Wystarczy zjeść 3 owoce
aceroli każdego dnia, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Niestety świeże owoce
aceroli dość szybko się psują, więc ciężko je dostarczyć do naszego kraju, ale można znaleźć już u nas soki z
aceroli lub suplementować ją w postaci proszku albo tabletek.
Acerola poleca jest dorosłym a także dzieciom, szczególnie w okresie grypowym, gdyż stymuluje układ odpornościowy do wytwarzania przeciwciał, a one bronią nas przed atakiem wirusów i bakterii.
Dlatego ważne jest aby dbać o odpowiedni poziom witaminy C w naszym organizmie każdego dnia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.Wspieramy wtedy nasze ciało już na poziomie komórkowym. Wspieramy odporność naszego organizmu. Jeśli zmagamy się z osłabieniem czy szybko się męczymy, krwawią nam dziąsła, miewamy bóle stawów i mięśni warto sięgnąć po coś co
wyrówna poziom witaminy C w naszym organizmie np. po acerolę.