Pytanie, który z olejów wybrać, by złagodzić nasze dolegliwości? W sklepie znajdziemy mnóstwo olejowych propozycji, warto więc wiedzieć, po który produkt sięgnąć, a także, jak i kiedy go spożywać. Przeczytaj o 6 zdrowych olejach i wybierz swój wariant.
OLEJ LNIANYPodobnie, jak gotowany z siemienia lnianego „kisiel” ma zbawienne działanie w chorobach układu pokarmowego, ponieważ osłania i regeneruję błonę śluzową żołądka. Olej lniany (jak wiele olejów zresztą) wspomaga także nasz układ odpornościowy. Ze względu na sposób tłoczenia – ma dość krótki okres ważności. Nie nadaje się do podgrzewania i smażenia, spożywa się go na zimno. Pamiętajmy, by po otwarciu przechowywać go w lodówce. Zalecane dzienne spożycie to maksymalnie 4 łyżki na dzień.
Uwaga! Spożywając jakiekolwiek oleje najlepiej wymieszać je z odrobiną ciepłej, przegotowanej wody.
OLEJ Z ROKITNIKATo prawdziwy bohater w przypadku stanów zapalnych jelit, wrzodów żołądka i zgagi. Nazwany także źródłem młodości za sprawą fitosteroli neutralizujących wolne rodniki. Co jeszcze kryje w środku? Same zdrowotne bogactwa. Po pierwsze flawonoidy działające przeciwutleniająco, po drugie garbniki mające antybakteryjny i przeciwzapalny wpływ na nasz organizm.
Olej z rokitnika sprawdzi się w przypadku otarć, ugryzień i, kiedy chcemy szybciej zagoić rany. Można stosować go do dezynfekcji. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Cierpisz na kamicę żółciową?! Ostrożnie! Osoby zmagające się z tym schorzeniem powinny na niego uważać.
OLEJ Z CZARNUSZKITen silny i specyficzny w smaku olej to prawdziwe lekarstwo dla naszego ciała, ponieważ ma wszechstronne działanie. To dobry wybór dla:
- żołądkowców/jelitowców – ponieważ wykazuje działania przeciwzapalne, łagodzi takie dolegliwości jak wzdęcia i nieżyt żołądka. Pomaga zwalczać owsiki i tasiemca. Wpływa także na prawidłową pracę naszej wątroby.
- astmatyków – wykazano, że olej stosowany regularnie przez kilka tygodni poprawia wydolność płuc i drożność dróg oddechowych.
- alergików – stosowany regularnie, dzięki swoim właściwościom przeciwhistaminowym może przynieść ulgę podczas uciążliwych objawów alergii.
Dodatkowo olej z czarnuszki obniża poziom glukozy we krwi. Pamiętajmy jednak, że jego nadmiar może powodować działania przeciwne do tych, które chcemy osiągnąć.
Warto spróbować od 2 łyżeczek w ciągu dnia, najlepiej przed posiłkami (rano i wieczorem).
OLEJ Z AWOKADOWe Francji olej z awokado uchodzi za lek na artretyzm. Wykorzystasz go w kuchni i podczas pielęgnacji swojej skóry. Jest źródłem witaminy z grupy B, A i E, a także luteiny dobrej na wzrok. Dzięki posiadanym składnikom neutralizuje wolne rodniki, obniża poziom cholesterolu, wpływa pozytywnie na profil lipidowy i układ sercowo-naczyniowy. Dużo tego prawda?
Dodatkowo olej z awokado jest wykorzystywany w kremach, które zapobiegają wysuszeniu naskórka. Zmniejsza także widoczne na ciele blizny i rozstępy. Śmiało! Polej nim gotowe potrawy.
OLEJ Z OREGANOSięgnij po niego, gdy zmagasz się z zatruciem, przeziębieniem lub grypą.
Sprawdzi się także w przypadku grzybic i infekcji. Osoby zmagające się z pasożytami – Candidią, Helicobacterem oraz gronkowcem złocistym, mogą wspomóc swoją kurację stosowaniem tego tłuszczu.
Tak jak w przypadku wyżej wymienionych olejów, ten naturalny specyfik może osłabić oznaki starzenia się. Osoby stosujące olej z oregano zauważają także mniejsze dolegliwości bólowe ze strony stawów i pleców.
OLEJ Z PESTEK DYNIOstatnia pozycja na naszej złotej liście to olej, który za sprawą kukurbitacyny działa na układ nerwowy pasożytów, osłabiając je.
Ten ciemnozielony, zdrowy tłuszcz jest też skuteczny w leczeniu schorzeń prostaty i układu moczowego. Urozmaicisz nim swoje potrawy, dodając go do zup, kremów i past na kanapki.
Po kuchennych podbojach wypróbuj olej z pestek dyni jako antidotum dla swojej skóry, która będzie bardziej nawilżona i włosów, które staną się mocniejsze!
Czemu zawdzięczamy tak szerokie spektrum działania? Olej z pestek dyni zawiera kwas linolowy, kwasy nasycone – palmitynowy i stearynowy, a także skwalen. Charakteryzuje się także wysoką zawartością niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, w skrócie NNKT. Olej z pestek dyni to bogactwo makro i mikroelementów. Wypróbuj – na zdrowie!
Pamiętaj! Nie zastąpię Ci fachowej porady lekarskiej. Moje podpowiedzi traktuj tylko jako pomoc doraźną przed udaniem się do lekarza pierwszego kontaktu.